Προσοχή με τα πυροτεχνήματα – Μακριά από παιδιά

sdsda
Μόνωση και περιβάλλον
December 24, 2016
krevatakamares
Πώς να αποκτήσει η κρεβατοκάμαρά σας προσωπικότητα
December 24, 2016
ballon-fire

Προσοχή με τα πυροτεχνήματα – Μακριά από παιδιά

Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί από πυροτεχνήματα και από αυτοσχέδια βεγγαλικά ή κροτίδες. Σε περιόδους έντονων εορτασμών όπως είναι αυτή του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς αλλά ακόμα και σε εορταστικούς πανηγυρισμούς ή σε αγώνες αθλητικών γεγονότων πολλές είναι οι περιπτώσεις ατόμων που τραυματίζονται άλλοτε ελαφρά και άλλοτε σοβαρότερα.
Τα πυροτεχνήματα από μόνα τους δεν είναι ικανά να τραυματίσουν κάποιον, άλλωστε ποτέ κάποια λέξη δεν τραυμάτισε. Ο κίνδυνός τους προέρχεται από τον ανθρώπινο παράγοντα και φυσικά από το κατά πόσο ακολούθησε της οδηγίες δημιουργίας και χρήσης τους.
Η νομοθεσία στη χώρα μας προβλέπει διάφορους κανόνες και προειδοποιεί το αγοραστικό κοινό ως προς την αγορά και την χρήση των πυροτεχνημάτων. Τα προϊόντα που θεωρούνται κατάλληλα και ασφαλή στη χρήση είναι εκείνα που φέρουν το σύμβολο CE στη συσκευασία τους καθαρά και ευανάγνωστα ενώ οι οδηγίες χρήσης του είναι στη γλώσσα του αγοραστικού κοινού. Τα προϊόντα αυτά είναι κοινά στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης και έχουν εγκριθεί από ειδικό φορέα ασφαλείας. Επίσης τα αυτοσχέδια πυροτεχνικά δημιουργήματα σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρουν εγγυημένη ασφάλεια και για αυτό δεν προστατεύονται από τον νόμο.
Κάθε χρόνο εν όψει του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα πολλά καταστήματα χονδρικής και λιανικής ελέγχονται ως προς τα προϊόντα που πωλούν ειδικά στα είδη πυροτεχνημάτων. Ένα κατάστημα που σέβεται τη φήμη του και φυσικά τιμάει το αγοραστικό του κοινό, προσφέρει πάντοτε τα πιστοποιημένα προϊόντα και ελέγχει διαρκώς τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας τους. Επίσης δεν ξεχνάει να διαθέτει τα προϊόντα του μόνο σε ενήλικο κόσμο.
Είναι αλήθεια πως τα παιδιά είναι εκείνα που εντυπωσιάζονται περισσότερο από το θόρυβο που κάνουν τα δυναμιτάκια ή το θέαμα που προσφέρουν τα πυροτεχνήματα. Τα παιδιά όμως είναι και εκείνα που εύκολα παρασύρονται από τον ενθουσιασμό και μπορούν να προβούν σε ενέργειες δραματικές για την υγεία και την ασφάλειά τους. Δεν αρκεί μόνο να αγοράζει κάποιος είδη ανάλογα με την ηλικία του αλλά και όταν κάποιος επιλέγει να αγοράσει για το παιδί του κάποιο προϊόν, να είναι πάντοτε παρόν κατά τη χρήση του και να φροντίζει να το φυλάει εκεί όπου ο ίδιος θα έχει τον έλεγχο και τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση.
Είναι λυπηρό να ακούμε κάθε χρόνο δυσάρεστες ειδήσεις κατά τους εορτασμούς περιόδων που θα έπρεπε να συμβαίνουν μόνον ευχάριστα γεγονότα. Είναι ακόμα πιο λυπηρό οι τραυματισμοί να οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και  σκέψεις όπως {σ εμένα θα συμβεί;}. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πως τα πυροτεχνήματα προσφέρουν ιδιαίτερο θέαμα δεν είναι όμως ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες ασφαλείας.