Μόνωση και περιβάλλον

roptra
Ρόπτρα εξώπορτας
December 24, 2016
ballon-fire
Προσοχή με τα πυροτεχνήματα – Μακριά από παιδιά
December 24, 2016
sdsda

Μόνωση και περιβάλλον

Πράσινη ταράτσα: ο καλύτερος τρόπος μόνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος
Σε μια πόλη που το πράσινο λείπει από το οπτικό μας πεδίο και προσπαθούμε μανιωδώς να κρατήσουμε την πόλη καθαρή και οξυγονωμένη, οι πράσινες ταράτσες αποτελούν την καλύτερη λύση μόνωσης αφενός και περιβαλλοντικής ανάπτυξης αφετέρου. Η πράσινη ταράτσα, δηλαδή η φύτευση της ταράτσας με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιβιώνει χλωρίδα και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται πλήρως ικανοποιητική μόνωση, είναι ότι καλύτερο και πιο σύγχρονο μπορεί να επιτευχθεί στις μεγαλουπόλεις όπου το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό.
Μπορείτε να φυτεύσετε φυτά κάθε είδους και με μεγάλη πυκνότητα, έτσι ώστε να δίνεται ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Βέβαια το κόστος κατασκευής ίσως είναι μεγάλο και δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, αφού έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και είναι επιρρεπής σε ανέμους. Μια εναλλακτική λύση είναι η φύτευση που δεν έχει τόσες ανάγκες. Δεν μπορείτε να βάλετε όλα τα είδη φυτών, αλλά μπορείτε να διαλέξετε τα ποώδη φυτά όπως φασκομηλιές και δεντρολίβανο, των οποίων οι ρίζες δεν εισχωρούν βαθιά και τα οποία δεν επιβαρύνουν την κατασκευή του κτιρίου. Το κόστος του τύπου αυτού είναι χαμηλότερο και οι απαιτήσεις σε νερό και φροντίδα αρκετά ανεκτές ώστε να μπορούν οι περισσότεροι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα χωρίς να ζημιωθούν οικονομικά
Τα πλεονεκτήματα της πράσινης ταράτσας είναι πάρα πολλά κι ιδιαιτέρως σημαντικά. Οι μονωσεις ταρατσων είναι πλήρης και αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού το καλοκαίρι και τη μείωσή της το χειμώνα. Πλέον οι λογαριασμοί ρεύματος και πετρελαίου, κάθε μήνα, θα είναι σίγουρα χαμηλότεροι ενώ η θερμική ισορροπία στο χώρο θα επιτυγχάνεται ευκολότερα, γρηγορότερα και σταθερότερα. Τα πατώματά σας δεν θα είναι πια κρύα και οι τοίχοι θα πάψουν να έχουν διάφορες αλλαγές στη θερμοκρασία. Η αίσθηση του καυτού ταβανιού πάνω από το κεφάλι σας, που ειδικά όσοι μένετε σε ρετιρέ το καλοκαίρι το γνωρίζετε ότι μπορεί να σας «οδηγήσει στην τρέλα», θα αντικατασταθεί από τη γλυκιά δροσιά που μόνο το πράσινο μπορεί να φέρει. Έτσι, με τη μείωση του κόστους για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου θα ευχαριστείτε όλους τους ειδικούς που ξέρουν και προνοώντας σας ενημερώνουν για τις εξελίξεις κι εσείς καρπώνεστε τα οφέλη χωρίς να μετανιώνετε για τα λεφτά που έχετε επενδύσει.
Την ίδια στιγμή, συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μείωση της κατασπατάλησης ενέργειας και συνεπώς της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είναι βέβαια ευεργετικό αποτέλεσμα κάθε μορφής μόνωσης, όμως με την πράσινη ταράτσα τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα. Τα φυτά είναι σε θέση να συγκρατούν τα βλαβερά συστατικά του αέρα, προσφέρουν ηχομόνωση από τους εξωτερικούς θορύβους και εκπέμπουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα απορροφώντας ταυτόχρονα το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα.
Εάν αποφασίσετε να κάνετε αυτό το σημαντικό βήμα κι είστε σε θέση οικονομικά και πρακτικά να το υποστηρίξετε θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι θα μελετήσουν το χώρο και θα σας προτείνουν τις καλύτερες και πιο κατάλληλες λύσεις. Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με κάποιον μηχανικό, ο οποίος θα κάνει μια μελέτη για την αντοχή του κτιρίου στο επιπλέον βάρος. Επίσης, πριν από τη φύτευση πρέπει να γίνουν σωστές θερμομονωτικές εργασίες καθώς κι ενέργειες στεγανοποίησης που θα επιτρέψουν στα φυτά να αναπτυχθούν χωρίς να προκαλέσουν βλάβες στο σπίτι σας. Τέλος, αφού καταλήξετε στον τύπο φύτευσης, καλό θα ήταν να συνεργαστείτε και με κάποιον γεωπόνο που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για όλα τα είδη των φυτών που μπορείτε να τοποθετήσετε στην ταράτσα σας.